Een fictieautobiografie?
Voor zover ik me kan herinneren had ik als kind een fantasierijke verbeelding. Van onschuldige rollenspelen als winkeltje openhouden, poppendokter tot het in de zomer het 'op een verlaten eiland' in de tuin spel. Mijn gebruik van echte accessoires, denk dan aan de houten winkeltjes met plastic fruit, botervlootjes, speelgoedkassa,... brachten mijn fantasiewereld nog meer tot deze realiteit. Ook het gebruik van heksenketels, houten paletten zorgden voor een ruime speelwereld met ongelofelijke avonturen. Mijn favoriete sprookje was als kind Hans en Grietje, wat bezielde die heks toch om kinderen op te eten? Maar ook Duimelijntje, een sprookje van Hans Christian Andersen rekende ik tot mijn favoriete sprookjes.
Deze fantasie werd uiteraard gestuurd door de vele boeken die ik gelezen heb en die me meenamen op allerlei avonturen waar ik nog meer inspiratie uit kon putten.
Als jonge kleuter bladerde ik al in leesboekjes met uiteraard vele mooie prentjes. Ik denk dan aan volgende boeken;
- Marcus Pfister - Mooiste vis van de zee
- Michael Bond - Paddington boeken
- Annie M.G. Schmidt - Jip en Janneke boeken
- Eric Carle - Rupsje nooit genoeg
- Dick Bruna - Nijntje

Tijdens mijn verdere ontwikkeling in de lagere basisschool kon ik uiteraard zelf lezen en was voorlezen niet meer aan de orde. Op mijn basisschool kwam er ook maandelijks een bibliotheekkist. Deze was dan gevuld met een lading boeken speciaal uitgekozen door de medewerkers van de lokale bibliotheek naar de correcte leeftijd. Wekelijks leende ik een boek uit. Inderdaad wekelijks, we hadden thuis geen televisie dus ik moest mijn lading fictie van ergens halen. Mijn interesseveld in jeugdboeken groeide van prentenboeken, met uitzondering van strips, naar avontuurlijke, griezel en drama boeken. Meer hierover later.
Ik had ook een grote interesse voor strips. Onderstaande strips kon je vaak onder mijn bed vinden aangezien ik ze 's nachts las met de zaklamp onder mijn lakens. Tot ongenoegen van mijn mama die ze nadien moest opruimen en weer in de stripkist moest leggen.
- Willy Vandersteen - Suske en Wiske
- Jef Nys - Jommeke
- Willy Vandersteen - De rode ridder
- Marc Sleen - Nero
- Robert Merhottein (Merho) - Kiekeboe

Een fijne herinnering uit mijn jeugd naast het stiekem lezen van strips 's nachts is de maandelijkse uitstap naar de lokale bibliotheek. Daar ging mijn mama op de volwassen afdeling boeken uitlenen en ik mocht alleen op verkenning gaan binnen de jeugdafdeling. Daar koos ik steevast voor boeken uit hetzelfde genre; griezelboeken. Eddy C. Bertin, Paul van Loon, Anthony Horowitz zijn mij niet vreemd. Natuurlijk mag in mijn jeugdliteratuur collectie de Harry Potter reeks niet ontbreken. Maar een gewoontedier zoals ik ben, bleef uiteraard trouw aan mijn geliefde griezelgenre. Onderstaande boeken hebben me meerdere malen met de schrik om het lijf gezet. Maar een enkel boek heeft ook echt een grote impact gemaakt op mijn leven. De dertiende nacht van Eddy C. Bertin (eerste boek van de Valentina reeks) heeft me in mijn zoektocht naar antwoorden van vele levensvragen geholpen. Ik was vooral zoekende op vlak van geloofsovertuiging. Ik voelde me geen Christenen noch was ik een complete atheïst. Na het lezen van dit boek, kreeg ik meer interesse in de natuurreligie Wicca. Tot op vandaag identificeer ik mijzelf nog steeds als wiccan.
- Paul van Loon - De griezelbus reeks
- Marc De Bel - De zusjes Kriegel
- Brigitte Minne - Ik dacht dat het ergste nog moest komen maar dat was niet zo.
- Anthony Horowitz - Angst
- R. L. Stine - Kippenvel reeks
- Eddy C. Bertin met meerdere titels
- Metro van de angst
- De dertiende nacht (Valentina reeks 1)
- Bloedrode kamers (Valentina reeks 2)
- Overal vuur (Valentina reeks 3)



Rond de leeftijd van vijftien jaar werd ik geconfronteerd met liefdesverdriet en andere problemen die typisch zijn voor pubers. Dit weerspiegelde zich ook in mijn boekenkeuze. Denk dan aan tienerdramatiek en andere tragedie boeken. Boeken waarin tieners, zoals iedereen ooit was, onder druk werden gezet. Onrecht, trauma, liefdesverdriet, dagelijkse sleur en misvattingen over het leven waren vele thema's waar ik me in kon vinden. Was het misschien dat de trauma's die de protagonist in het boek meemaakte, even mijn eigen demonen en trauma's deed vergeten? Dat kan inderdaad een grote motivator zijn waarom dat genre van boeken me intrigeerde. Het hielp ook dat ik een snelle lezer was, als ik me aan een boek zet, houdt het me ook gevangen tot het einde. Dit natuurlijk tot frustratie van mijn moeder die maar weer eens 5 keer moest komen melden 'dat het eten klaar was'. Lezen tot een stuk in de nacht en zelfs tijdens de lesuren op school, waren dan ook geen uitzondering maar eerder de regel. Enkele titels die ik heb gelezen tijdens mijn puberteit en die mijn wereldvisie hebben verruimd van leuke kinderlijke avonturen, naar 'er zijn ergere dingen in de wereld dan liefdesverdriet' zijn;
- Anne Frank - Het achterhuis
- Souad - Geschonden
- Jef van Gugt - Klotekanker
- Patricia Cornwell - met meerdere titels
- Sporen - een Kay Scarpetta thriller
- Rigor Mortis - een Kay Scarpetta thriller
- Dirk Bracke - meerdere titels
- Het uur nul
- Het engelenhuis
- Blauw is bitter
- Anke De Vries - Blauwe plekken
- CSI boekenreeks



Nu lees ik vooral boeken die me ontspannen. Dit kan gaan over erotische thrillers, denk maar aan 'Vijftig tinten grijs', tot detective verhalen tot de reeksen van 'Twilight' of 'Hunger Games'. Mijn favoriete plaats om me te verliezen in een boek is op vakantie aan de rand van het zwembad, met een cocktail bij de hand of in mijn eigen tuin. Even de tijd en ruimte maken om te 'ontsnappen' aan de dagelijkse routine van een huishouden. De dagelijkse karweitjes worden zo net iets aangenamer als je net even een hoofdstuk gelezen hebt over de tragedie van een ander.
- Lucinda Carrington - meerdere titels
- Patricia
Cornwell - meerdere titels
- Indigo Bloome
- Trilogie:
- Speel met mij
- Voel met mij
- Kom met mij
- B.A. Paris - Achter gesloten deuren
- Johan Theorin - Sint-Psycho


Daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in non-fictie boeken zoals onderstaande titels:
- Helen Morrison en Harold Goldberg - Mijn leven tussen de seriemoordenaars
- James Marrison - De 20 meest bizarre moorden

